Workshop: Generative AI

Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Tijdens onze Generative AI workshop leren studenten de voordelen en nadelen van deze techniek. Geen zorgen we gaan ze niet leren hoe ze hun boek verslag moeten genereren! In plaats daarvan gaan ze een eigen stripverhaal maken. Deze workshop is voor middelbare scholieren die van creativiteit en techniek houden: mix je creativiteit met AI om een uniek stripverhaal te maken. Tekentalen is niet nodig, laat de AI jouw ideeën tot leven wekken.

Een eigen stripverhaal, gemaakt door jou en de computer

Tools en eindproduct

Sinds een aantal jaar is Generative AI flink mainstream geworden. Het genereren van een boek verslag, een script voor een film of een realistische foto van een eenhoorn op een driewieler die jongleert was nog nooit zo makkelijk. De techniek is niet meer weg te denken uit het onderwijs of het werkveld. Het is daarom uitermate belangrijk voor de nieuwe generatie om niet afhankelijk te worden van deze krachtige techniek, maar het als hulpmiddel te leren gebruiken.

Generative AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die op basis van opdrachten (prompts) nieuwe teksten, afbeeldingen, video’s, audio en computercodes genereert.

Tijdens de ‘Generative AI’ workshop leren studenten GAI te combineren met hun eigen creatieve input. Een samenwerking tussen mens en machine. Er wordt gebruik gemaakt van een taalmodel in combinatie met een ‘text-to-image’ model.

Het eindproduct is een fysieke striptekening. Tijdens de workshop gaan de studenten een stripverhaal genereren inclusief de bijbehorend afbeeldingen. De strip zal uiteindelijk fysiek gerealiseerd worden, zo hebben de studenten iets tastbaars om mee naar huis te nemen!

Ga naar de ‘workshop in stappen’ voor meer details over deze workshop!

De voordelen van deze workshop zijn dat studenten inzicht krijgen in de voordelen en nadelen van GAI. Ook leren ze zelf deze techniek in te zetten om zo hun eigen creativiteit te ondersteunen met techniek.

Belangrijke informatie

Icon voor het materiaal van de workshop voor De Computerjongens

Materiaal

De workshop maakt gebruik van online GAI modellen. De school dient hiervoor laptops of iPads aan de studenten te lenen.

De workshop start met een powerpoint presentatie. Hiervoor is een scherm met HDMI aansluiting nodig.

Het stripverhaal wordt uiteindelijk geprint. Hiervoor is het nodig om 10x A4 (kleur) te printen per klas.

Icon voor de duratie van de workshop voor De Computerjongens

Duratie

Een workshop duurt 2 lesuren (100 minuten), maar kan ook langer of minder lang duren op aanvraag. 

Icon voor de kosten van de workshop voor De Computerjongens

Kosten

Per lesuur (50 min) rekenen we 70 euro. De materiaal kosten voor de workshops bedragen 50 euro per dag. Deze bedragen zijn exclusief BTW en eventuele reiskosten, we maken gebruik van een K.O.R.

Icon voor de werkwijze van de workshop voor De Computerjongens

Werkwijze

De workshops kan vooraf ingezien worden. De workshop start met theorie over het onderwerp, daarna kunnen studenten zelfstandig aan de slag door middel van een reader. De student werkt in groepjes van 2-3 studenten.

Icon voor de niveaus van de workshop voor De Computerjongens

Creativiteit en techniek

De toekomst van creativiteit wordt op de proef gesteld door deze nieuwe technieken. Wij geloven erin dat GAI juist creativiteit kan stimuleren, mits je er niet afhankelijk van wordt. Leer GAI te gebruiken om jezelf naar een hoger niveau te tillen!
Icon voor het toezicht van de workshop voor De Computerjongens

Toezicht

Het is wenselijk als er een docent van de school aanwezig is om toezicht te houden, maar dit is niet noodzakelijk.

We staan uiteraard open voor suggesties! In overleg kunnen de workshops worden aangepast om meer aan te sluiten bij de voorkennis van de student. Meer uitdaging of minder? Meer zenden of niet zenden? Liever in het Engels? Voor volwassenen of bedrijven? Alles is mogelijk in overleg. Neem graag contact met ons op voor meer informatie.

De workshop in stappen

1 - For good and evil: De gevaren en voordelen van GAI.

Menig student zal deze techniek al kennen in de vorm van ChatGPT. Met een klik een boek verslag genereren? That’s amazing! Maar wat is Generative AI nou precies? Wat gaat deze techniek betekenen voor onze maatschappij? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke ethische dillema’s wachten er op ons? Op deze vragen zullen we antwoord geven in een presentatie van 5-10 min.

2 - Brainstorm

In groepjes van 2-3 studenten gaat er ge-brainstormt worden over hun stripverhaal. Met de resultaten van deze brainstorm gaan de studenten prompts (opdrachten) bedenken om hun verhaal en afbeeldingen te genereren met Generative AI.

3 - Ready, set, generate!

Het begint met het genereren van de tekst. Dit gebeurt met huggingface chat, dit is een AI model die miljoenen boeken, websites en artikelen gelezen heeft en daarom heel slim is geworden in het bedenken van verhalen. Echter zal er altijd nog een mens de puntjes op de i moeten zetten!

De tweede stap is om per panel (dit is een afbeelding in een stripverhaal) een striptekening te generen. Dit kan in de tradionele striptekening stijl, maar anime, realistisch of kunstzinnig zijn ook allemaal stijlen om mee te experimenten. Tijdens deze stap ligt de focus op experiment: genereer en genereer veel! Uiteindelijk dienen de groepjes 5 definitieve afbeeldingen te kiezen.

4 - Knippen, plakken en schrijven

Voor elke groep wordt de definitieve strippagina uitgeprint, maar hier ontbreekt nog iets?!

Er zijn nog geen tekst wolken of annotaties aanwezig. Geen paniek! Wij hebben scharen, pritstiften en pennen mee. De studenten kunnen vervolgens zelf de tekst wolken op de strip plakken en de bijbehorende tekst erin schrijven.

Het stripverhaal wordt tegen aan dikker karton aangeplakt en daarmee is de cirkel rond. Van creatieve brainstorm, naar gegenereerde digitale assets die uiteindelijk fysiek in de handen van de gebruiker komen. GAI als hulpmiddel, niet als ‘crutch’.

Contact

Na het verlaten van onze digitale thuis planeet zijn we geland en gevestigd in Eindhoven.

Interesse, of toch nog wat vragen? Neem contact op via onderstaand formulier (of stuur even een appje) en we sturen zo snel mogelijk een hologram bij je langs!

Tel: +31 6 58 79 95 18

Mail: info@computerjongens.com